Laddar tunnorna inför brandsäsongen

MR laddar ordentligt inför årets brandsäsong. Ökat samarbete innan branden bryter ut, ger ett effektivt och säkert släckarbete.

Torrt fjolårsgräs, liten nederbörd och blåst skickade ut MR Småland på fyra brandutryckningar redan i början av maj. Verksamhetschef Peråke Nilsson är en veteran i sammanhanget. Redan på 90-talet använde han sig av gödseltunnor och var även med och modifierade munstycket för bättre vattenspridning. MR Småland har nu ett par hundra tunnor att tillgå och tio stycken kan vara på plats inom en timme.

– Det gäller att ha rätt resurs på rätt plats. De åtta tunnor vi nyligen skickade till Gnosjö räddade en by från att brinna upp. MR är
en spelare att räkna med, säger han.

Peråke Nilsson delade nyss med sig av sina brandkunskaper på Sveriges Maskinringars årsmöte i Gränna. Med sig hade han talare från bland annat räddningstjänsten och länsstyrelsen. Ett tajt samarbete med regelbundna träffar möjliggör att arbetet flyter på när det brinner.

– Det viktigaste är inte att ha en massa stora tunnor utan en organisation som fungerar. Vi träffas varje år och håller samarbetet vid liv om det skulle börja brinna.

Göran Melin på räddningstjänsten tror också på att planera tillsammans i förväg.

– Tricket är att prata ihop oss innan bränderna. I en stressad situation kan det vara svårt med kloka tankar. Fördelen med MR är att vi slipper jaga enskilda företag och att vi får hjälp av en samordnare i staben som ansvarar för arbetsledning och säkerställer tillgång till personal och resurser över tid.

EFTER DE KRAFTIGA bränderna 2018 har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) fått i uppdrag av regeringen att stärka skogsbrandsberedskapen. Bland annat placeras helikoptrar och branddepåer ut på strategiska platser och ökad samverkan
prioriteras. Fredric Jonsson som är beredskapsdirektör på Länsstyrelsen i Jönköping har jobbat med MR Småland i många år. Nu hjälper han till att etablera kontakt med till kollegor, landshövdingar och MSB.

– Jag har förstått att man börjat hitta igen varandra ute i landet. Jag ser att MR kan vara en resurs att skicka till olika delar av Sverige, säger Fredric Jonsson.

FÖR PERÅKE NILSSON har marknadsföring av släckarbetet mot skogsägare blivit ett stående inslag i jobbet. Han påtalar vikten av en formell beställning innan tunnor sätts in.

I MR SMÅLANDS beredskap ingår också fulladdade vattentunnor som står och väntar. De arbetar också proaktivt och röjer vägar fram till vattendrag som kan användas som påfyllnadsplatser. MR:s vägvakter planeras också bli en resurs framöver. Att tänka efter före är andan som genomsyrar Sveriges sydligaste ring. Det ger också trygghet i fält.

– Vi arbetar nära räddningsledningen och är länken till lantbrukarna. På så vis får vi koll på säkerheten och kan kalla hem våra entreprenörer omedelbart om det blir farligt, säger Peråke Nilsson.


I skrivande stund pågår inventering av gödseltunnor och andra resurser i landets ringar. Tydliga listor som hålls uppdaterade gör beställningar enklare när det hettar till igen.


– Vi uppmanar medlemsföretag att rapportera in så att vi kan uppdatera våra register, säger Annelie Näsström, verksamhetsledare i MR Sverige.

Läs mer om MRs brandförberedelser i vår medlemstidning Ringen

2019-06-25 (MR Sverige)

Senaste nyheterna

2019-08-12 (MR Sverige)Säkrar upp sommarhalvåret
2019-07-29 (MR Sverige)Fäller stort med små maskiner
2019-06-25 (MR Sverige)Kooperation hett i Almedalen
2019-06-25 (MR Sverige)Fixar administration när sonen sover
2019-06-25 (MR Sverige)Laddar tunnorna inför brandsäsongen
2018-11-14 (MR Sverige)Hjältar i sommarens brandinferno
2018-11-07 (MR Sverige)Från bondens redskap till snobbarnas leksak
2018-10-31 (MR Sverige)MR Dalarna på grön kvist
2018-10-23 (MR Sverige)Han slåss för landsbygden
2018-09-12 (MR Sverige)Tuffa vintern gav klirr i kassan
2018-08-22 (MR Sverige)Med flaggan i topp för Maskinringen
2018-07-25 (MR Sverige)Redo för sommaren
2018-07-19 (MR Sverige)Våra hjältar
2018-07-04 (MR Sverige)Lyckad integration i glesbygden
2018-06-13 (MR Sverige)"Skilj på det strategiska och det operativa"
2018-05-22 (MR Sverige)Så jobbar MR Sverige med GDPR
2018-05-15 (MR Sverige)Från leksaker till egna maskiner
2018-05-08 (MR Sverige)Blodvittring i nya jaktmarker
2018-02-09 (MR Sverige)Statsministern möter det kooperativa näringslivet
2018-02-05 (MR Sverige)MR-samarbete fixar vatten i stugan
©
MR Sverige
Phone
Email
Adress
Brunnby Gård, 725 97 Västerås
Tipsa en vän
Facebook
Skriv ut